Gyldendal-logo
logo
Logg inn
logo
Våre forfattere
Prøv gratisLogg inn
Andreas Hafsaas

Møt produkteier Andreas Hafsaas: – Jeg vil lage verdens beste malverktøy

Maler og verktøy
Bli kjent med oss
Legal Tech

Publisert: 12.10.2022

news-author-image

Rettsdata

Det skjer store endringer bak i kulissene hos Gyldendal Rettsdata. Parallelt med at vi kontinuerlig oppdaterer tjenesten vi tilbyr i dag, utvikler vi samtidig en ny og skalerbar plattform som samler alt innhold på ett sted. Møt Andreas Hafsaas, produkteier med hovedansvar for webmaltjenesten Tempo.

– Jeg har hovedansvaret for webmaltjenesten Tempo og prioriterer hvilke funksjonaliteter vi skal bygge for brukerne våre. Jeg ønsker at Tempo skal bli det beste malverktøyet i verden, forteller Andreas Hafsaas, produkteier i Gyldendal Rettsdata.

– På innhold tror jeg det er få som slår oss, men jeg mener vi enda har mye forbedringspotensiale knyttet til brukeropplevelsen. Mye av tiden går derfor i å forstå brukerne og deres bruksmønster. Dette gjør vi kvalitativt gjennom brukertester og kvantitativt gjennom dataanalyse. Vi tror også at Tempo kan nå ut til et større marked enn det gjør idag, derfor går en del av tiden min også til å se etter morgendagens brukere og hvordan vi kan nå dem.

Webmaler er vår nye utfyllingsteknologi for maler, som er både enklere og raskere å bruke enn makroene i Word. Med den nye løsningen har brukeren full oversikt over innholdet og helheten mens de fyller ut, noe som gjør prosessen trygg og effektiv.

Hafsaas har tidligere jobbet 4 år i Knowit som produkteier for startupen Zizr. Før det jobbet han 3 år i Sbanken, først som kundekonsulent og deretter junior utvikler.

– Bakgrunnen min gir meg muligheten til å snakke teknisk med utviklere og forretning med interessentene, noe som er midt i blinken for meg som produkteier, sier Hafsaas.

Overgang fra Word-makroer til webmaler

Webmaler er et svar på at Gyldendal Rettsdata ser seg nødt til å avslutte støtten til makroene i Word. Nå jobbes det med å erstatte alle makromalene som finnes i dag og konvertere de over til Tempo.

– Konverteringen skjer ved at Maler og verktøy-redaksjonen har en mal, og så tar de all funksjonaliteten fra den Word-makroen og bygger det opp på nytt i Tempo, forklarer Hafsaas.

– Arbeidet gjøres i samarbeid med en ekstern redaksjon, slik som PwC, Forsberg eller Haavind. Den eksterne redaksjonen kvalitetssjekker og godkjenner alt innholdet.

De nye malene åpnes direkte i nettleseren slik at de kan fylles ut kjapt og effektivt. Det gir mange muligheter.

– Du kan sende dokumentet direkte til Google Drive, du kan sende dokumentet direkte til signering, du kan samarbeide på samme dokument, og du kan dele dokument med andre i samme organisasjon, sier Hafsaas.

– Vi prøver ikke å konkurrere med Word eller Google Docs, men vi prøver å lage et effektivt utfyllingsverktøy som gjør at brukerne kjapt og effektivt kan fylle ut en mal og sende den videre der den skal.

Implementering av ny teknologi

Legal Tech-bransjen vokser og det stilles stadig høyere krav til funksjonalitet og utvikling av juridiske tjenester. Hafsaas forteller at Gyldendal Rettsdata jobber med å bygge et nytt system som lar oss jobbe med innhold på en annen måte.

– Ved å ha full kontroll over den delen av plattformen vår, vil vi kunne bygge andre tjenester på toppen. Vi vil kunne jobbe med og mot innhold på en helt annen måte enn det vi kan i dag.

– Tempo er bygget på .Net sånn som Rettsdata er, men i frontend bruker vi et funksjonelt rammeverk som heter Elm. I dag bruker webmaler og Tempo en annen teknologi enn resten av Rettsdata, forklarer Hafsaas. – Vi jobber med den teknologien som løser problemene vi står overfor. Vi er ikke låst i ett spor, og det er rom for å teste ut forskjellige ting.

Hvordan kan Rettsdata som arbeidsverktøy være en ressurs i fremtiden også?

– Jeg er glad i emerging tech, og har veldig tro på de tingene som er litt i horisonten. Sånn som Metaverse og AR. Vi bør være bevisst på den nye trenden som beveger seg, og hvordan folk konsumerer innhold, sier Hafsaas.

– Dagens brukermasse er helt annerledes enn morgendagens brukermasse. De som er unge nå kommer til å konsumere innhold på en helt annen måte, og de kommer til å forvente at morgendagens relevante aktører er synlige på en annen måte.

Andreas mener Gyldendal Rettsdata bør ha i tankene hvilken tilstedeværelse man skal ha i fremtiden.

– Kan det være relevant hvis AR blir en stor ting, at Rettsdata burde ha et API sånn at vi kan tilgjengeliggjøre vår informasjon inn mot et sånt grensesnitt? Kanskje. Under koronapandemien ble flere rettssaker gjennomført i virtuelle spaces, til og med i VR. Er Rettsdata der? Nei, kanskje ikke. Men burde vi være det? Kanskje i fremtiden, ja.